Tartu Ülikooli majandusteaduskond

Allikas: Vikipeedia

Tartu Ülikooli majandusteaduskond on Tartu Ülikooli üks instituut.

Teaduskond alustas iseseisvana tegevust 1. jaanuaril 1938.[1] 1. jaanuarist 2016 kuulub majandusteaduskond Tartu Ülikooli sotsiaalteaduste valdkonda.

Teaduskonna õppetöö toimub valdavalt Delta õppehoones.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Eesti NSV RKN määrusega 09.10.1940 sai Tartu Ülikoolii ametlikuks nimeks Tartu Riiklik Ülikool (TRÜ). 28.09.1940 viidi Eesti NSV Ülemnõukogu Presiidiumi seadlusega Tartu Ülikooli majandusteaduskond Tallinna Tehnikaülikooli juurde. Vastavalt 1940 kinnitatud Tartu Riikliku Ülikooli ajutisele põhikirjale oli TRÜ-s kuus teaduskonda: arsti-, ajaloo-keele-, matemaatika-loodus-, õigus-, põllumajandus- ja loomaarstiteaduskond.

1968. aastal eraldus õigusteaduskonnast TRÜ majandusteaduskond. Majandusteaduskonna esimene dekaan oli Valner Krinal. Majandusteaduskonnas olid harud: tööstuskaupade tundmine, kaubanduslik raamatupidamine, majandusküberneetika, rahandus ja krediit.

Üldteoreetilised ja üldmajanduslikud ained olid kõigil erialadel ühised, kitsam spetsialiseerumine algas vastavate erikursustega 3. õppeaastal.

TRÜ MT raamatupidajad-projekteerijad tegelesid metodoloogiliste küsimustega, kavandasid informatsiooni liikumise ja töötlemise skeeme. Raamatupidajad-mehhanisaatorid töötlesid projekteerijate poolt koostatud skeemide kohaselt kogutud ja kontrollitud informatsiooni elektronarvutitel või analüütilistel arvutusmasinatel ning raamatupidajad-analüütikud tegid järeldusi masinatest saadud tulemuste alusel.

TRÜ MT kaubandusökonoomika erialal õpiti tundma kaubanduse olemust ja selle osa sotsialistlikus majanduses, kaubanduse organiseerimise ja planeerimise süsteemi, käsitleti kaubafondide hankimise ja jaotamise korda, kaubanduse materiaalset baasi, majandusliku informatsiooni hankimise ja arvestuse korda, töö organiseerimise ja tasustamise teoreetilisi aluseid, hindade kujundamise mehhanismi, selle iseärasusi.

TRÜ MT tööstus- ja toidukaupade tundjate ettevalmistus tugines põhijoontes samadele üldteoreetilistele õppeainetele, mida õpetati ökonomistidele, kuid kaubatundjate õppekavas oli mitmesuguste üldainete kõrval tähtsal kohal ka keemia ja füüsika.

TRÜ MT rahanduse ja krediidi erialal oli võimalik õppetöö käigus spetsialiseeruda neljal kitsamal erialal: 1) rahandus (riigieelarve); 2) tööstuse rahandus; 3) krediteerimine; 4) kapitaalmahutuste finantseerimine ja krediteerimine.

TRÜ MT majandusküberneetika erialal õpetati spetsialiste rahvamajanduse planeerimiseks ja juhtimiseks kasutatavaile elektronarvutitele. Õppeaeg vältas 5 aastat ning selle aja jooksul said üliõpilased majandusliku ettevalmistuse kõrval ka matemaatilise kooli. Matemaatiliste ainete (programmeerimine, tõenäosusteooria ning matemaatiline statistika) kõrval oku õppe kavas ka sissejuhatus majandusküberneetikasse, sotsialistliku laiendatud taastootmise mudelid, matemaatilised meetodid ja mudelid tähtsamate rahvamajandusharude planeerimisel jne. ÕÕppeajal õpiti tundma ka arvutusmasinaid ning neil töötamist[2].

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Pisut teaduskonna ajaloost (vaadatud 13.11.2014)
  2. Majandusteaduskond, TRÜ: Tartu Riiklik Ülikool, EKP TRÜ komitee, TRÜ rektoraadi, ELKNÜ TRÜ komitee ja TRÜ ametiühingukomitee häälekandja, nr. 11, 4 aprill 1969

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]