Jahtlaev

Allikas: Vikipeedia
Jahtlaevu Monaco sadamas

Jahtlaev (kõnekeeles ka superjaht või megajaht) on peamiselt merematkamiseks või esindusfunktsiooniks kasutatav suurem ja üldjuhul luksuslikum huvilaev, üksikjuhtudel ka teenistuslaev. Enamik jahtlaevu on mootorlaevad ja neid saab nimetada ka mootorjahtideks.

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Teadaolevalt maailma suurim eraomanduses olev jahtlaev Azzam (2013)
Maltese Falcon

Jahtlaev on tavaliselt registreeritud kui väikelaev või reisilaev. Ehituslikult ja jõuseadme või liikumismooduse järgi on jahtlaev tavaliselt kas mootorlaev või mootorpurjekas, aga vahel ka lihtsalt suurem kaater või suurem purjejaht. Mitteametlikult või kujundlikult on meedias jahtlaevu liigitatud vahel ka pikkuse järgi: superjaht 24-60 m; megajaht/luksusjaht 60-100 m ja gigajaht üle 100 m.

Enamik jahtlaevu kuulub varakamatele eraisikutele ja on mõistagi sisustatud luksuslikult. Suurematel jahtlaevadel on reeglina võimalikult avarad kajutid omanikule ja külalistele. Toitlustamiseks ja meelelahutuseks on baarid-restoranid. Suurematel laevadel on tavaliselt bassein ja ujumisplatvorm. Jahtlaeva meeskond ja teenindav personal võib olla suurem, kui majutatavate reisijate kohtade arv. Mõnikord võib jahtlaev olla renditav.

Kasutusel on ka riiklikke jahtlaevu riigipeade (näiteks monarhide) esindusfunktsioonide täitmiseks. Sageli kuuluvad riiklikud jahtlaevad mereväe koosseisu.

Maailma suurimad jahtlaevad on üle 150 m pikad ja neil võib olla 6–7 tekki, mõnikümmend reisijakohta ja 30–40-liikmeline laevapere.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]