HK Unicorn Squad

Allikas: Vikipeedia

HK Unicorn Squad on liikumine, mis pakub huviharidusena tehnoloogiaõpet ainult tüdrukutele. Liikumise eesmärgiks on kasvatada 8-14-aastaste tüdrukute seas praktiliste ja põnevate ülesannete abil huvi tehnika, robootika ja loodusteaduste vastu. HK Unicorn Squadi asutasid 2018. aastal ettevõtja ja insener Taavi Kotka ning tema abikaasa Kerstin Kotka[1].

Liikumise formaat[muuda | muuda lähteteksti]

Unicornidel on õppeaastas kaks kursuseperioodi – sügisel ja kevadel. Uusi gruppe võetakse vastu iga kursuseperioodi alguses ehk siis kaks korda aastas, sügisel ja kevadel. Sügisene kursuseperiood kestab septembri lõpust/oktoobrist detsembrini ja kevadkursus märtsist juuni keskpaigani. Ühe kursuseperioodi jooksul läbitakse 10-st tunnist koosnev kursus. Kokku on programmil 6 kursust ehk soovi korral saab programmis osaleda 3 aastat.

Kõik HK Unicorn Squadi tunnid on pakitud kastidesse, sisaldades kõike vajalikku tunni läbiviimiseks. Kursuseperioodi jooksul saadetakse iga nädalal pakiautomaadi kaudu igale grupile üks kast vajalike vahendite ja juhenditega. Nii õppekomplektid, juhendid tundide läbiviimiseks kui ka kastide saatmine edasi-tagasi on HK Unicorn Squadi poolt tasuta. Uue grupi saab avada igaüks, kes soovib oma kodukohas või koolis unicornide tunde läbi viima hakata.

Lisaks kahele kursusele õppeaastas toimub igal aastal HK Unicorn Squad suvelaager[2], mis on mõeldud liikumises osalevatele tüdrukutele üle Eesti. Laagris lahendatakse erinevaid meeskondlikke tehnoloogia, matemaatika ja füüsikaga seotud ülesandeid, tehakse sportmänge, külastatakse kultuuriasutusi ning kohtutakse inspireerivate naisliidritega.

2022. aastal osales HK Unicorn Squadi liikumises üle 2000 tüdruku üle Eesti, tunnid toimusid enam kui 160 grupis.

Muu[muuda | muuda lähteteksti]

HK Unicorn Squad on alates 2020. aastast telesaate Rakett 69 üks toetajatest ja premeerib saate parimat tüdrukut ning silmapaistvaimat raketlast 5000-eurose stipendiumiga.[3]

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

2019 - Väärtusliku panuse andja 2019 - väljaandja Startup Estonia[4]

2020 - Aasta innustaja 2020 - väljaandja Vabaühenduste Liit

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Lõugas, Hans (31. oktoober 2018). "Taavi Kotka robootikakool tüdrukutele on nii populaarne, et see tehakse kõigile tasuta kättesaadavaks". Digi.geenius.ee. Vaadatud 29. detsembril 2022.
  2. Rats, Liisbeth (30. juuni 2022). "Tehnoloogiahuvilised tüdrukud arendavad laagris enda oskusi". Menu.err.ee. Vaadatud 29. detsembril 2022.
  3. "Startis Rakett69 kümnes hooaeg". miks.ee. 27. jaanuar 2020. Vaadatud 29. detsembril 2022.
  4. "HK Unicorn Squadi veebileht".